Βρείτε μας!

Αρθρογραφία

Θέλει υπομονή κι όχι πικρία στην πρώτη λάθος πάσα

Ο Γιάννης Σηφάκης σχολιάζει τις έως τώρα μεταγραφικές κινήσεις της Βασίλισσας και αναλύει το πλάνο για τις επόμενες σεζόν.

Ο Αύγουστος αποδεικνύεται ιδιαιτέρως καυτός για τα μεταγραφικά ζητήματα της Βασίλισσας, αφού μέσα σε λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε η παραμονή του Δημήτρη Μαυροειδή και η απόκτηση του Μάικ Γκριν.

Επικρατούσε προβληματισμός, ήρθε η ανακούφιση

Ο πρώτος ήταν εδώ και αρκετό καιρό στα πλάνα του Μανωλόπουλου, αλλά το τελευταίο διάστημα οι επαφές κορυφώθηκαν και οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, δένοντας τον «Γιατρό» για ακόμη έναν χρόνο.

Ο δεύτερος ήταν ο βασικός μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ για τη θέση «1», μαζί με τον Μάρκους Πέιτζ (βρήκε συμβόλαιο στο NBA), και μετά τις επίμονες προσπάθειες από τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, δέχθηκε την πρόταση και έστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του, διάρκειας ενός έτους.

Η Βασίλισσα πλέον κινείται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με υποψήφιους στόχους, αφού πρέπει να «κλειδώσει» το ρόστερ μέχρι τα τέλη του μήνα, ώστε η προετοιμασία να πραγματοποιηθεί δίχως κενά.

Η ανανέωση του Δημήτρη Μαυροειδή ήταν κάτι που πολλοί περίμεναν και δεν υπήρχε άγχος για την εξέλιξη της υπόθεσης, από την ώρα που υπήρχαν στα υπ’ όψιν κι άλλοι μεταγραφικοί στόχοι.

Η καθυστέρηση της απόκτησης του Μάικ Γκριν, όμως, ήταν αυτή που προβλημάτιζε πολλούς τον τελευταίο καιρό, αφού μετά το ναυάγιο με τον νεαρό σούπερ-σταρ Μάρκους Πέιτζ, έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα για τη θέση του βασικού πλέι-μέικερ.

«Χτίζεται» με υπομονή και ενιαίο πλάνο

Ο κόουτς πλέον θα μπορεί να νιώθει πιο σίγουρος για το ρόστερ που «χτίζει», από την ώρα που ο προγραμματισμός -έστω και καθυστερημένα- υλοποιείται σωστά. Βλέπουμε να δημιουργείται ένα ευέλικτο σχήμα, με τους παίκτες να μπορούν να δώσουν λύσεις σε περισσότερες από μια θέσεις, με έμφαση στην ταχύτητα, την αθλητικότητα και το ταλέντο.

Σε κάθε θέση, θα υπάρχει τουλάχιστον ένα αθλητικό κορμί, κάτι που ο προπονητής είχε θέσει ως «κανόνα» από την πρώτη στιγμή. Και μπορεί ακόμη να λείπουν οι δύο ξένοι ψηλοί της ομάδας, ένας στη θέση «4» κι ένας στη θέση «5», αλλά γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα χαρακτηριστικά των παικτών που θα αποκτηθούν.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό πως την εφετινή χρονιά θα δούμε ένα διαφορετικό στυλ μπάσκετ από την ομάδα, με περισσότερες επαφές, υπομονή στην επίθεση και σκυλίσια άμυνα.

Πάνω από όλα, θέλει υπομονή

Από ‘κει και πέρα, ο προγραμματισμός της επόμενης -κι όχι μόνο- σεζόν κάνει λόγο για άμεση αξιοποίηση των νέων παικτών. Κάνει λόγο για άπλετο αγωνιστικό χρόνο, διαρκή στήριξη, ατομική βελτίωση και βέβαια τις ανάλογες ευθύνες.

Το μήνυμα της διοίκησης έχει ληφθεί από το τεχνικό τιμ, το οποίο δηλώνει έτοιμο να δουλέψει με τα νέα παιδιά, δίνοντας χώρο και χρόνο στους Μωραΐτη, Άτιτς και Τσαλμπούρη για αρχή, κι αργότερα σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά της Βασίλισσας. Της νέας Βασίλισσας των πολλών επόμενων ετών.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η αξιοποίηση των νεοτέρων απαιτεί θυσίες. Γι’ αυτό κιόλας, όπως το μαρτυρά κι ο τίτλος, θέλει υπομονή κι όχι πικρία στην πρώτη λάθος πάσα.

Τα λάθη είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν, ειδικά όταν κάνουμε λόγο για άπειρους παίκτες. Όλα είναι δεκτά όταν στόχος είναι η χρησιμοποίηση νεαρών ταλέντων. Αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει πάτημα σε πίκρα, αποδοκιμασία και απογοήτευση.

Ακόμη και έμπειροι παίκτες, με πλούσια βιογραφικά και σημαντικές στιγμές στην καριέρα τους, έχουν υποπέσει σε σοβαρά λάθη μέσα στο παρκέ. Άρα, ο σωστός δρόμος είναι αυτός της στήριξης και της βελτίωσης, κι όχι του αφορισμού και της καταστροφολογίας.

Το ταμείο θα γίνει στο τέλος

Το σημαντικότερο στοιχείο που θα θελήσει να περάσει ο Μανωλόπουλος στην ομάδα, είναι αυτό της ομοιογένειας. Στόχος είναι το ρόστερ που θα «κλείσει» στο τέλος καλοκαιριού, να μπορέσει να ολοκληρώσει τη σεζόν δίχως αλλαγές, ή τουλάχιστον με τις ελάχιστες δυνατές.

Μην ξεχνάμε πως είναι τέτοια η φύση του αθλήματος που επιτρέπονται αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ενώ πάντοτε ελλοχεύουν κίνδυνοι τραυματισμού ή τιμωριών.

Ο απολογισμός που θα κρίνει εάν το πλάνο του προπονητή ήταν επιτυχημένο, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς, όταν και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για όλους μέσα στην ομάδα.

ΥΓ: Ίσως να είναι θέμα ημερών -ή ωρών- η επίσημη ανακοίνωση απόκτησης του Ντελρόι Τζέιμς στη θέση «4», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Εφόσον η κίνηση ολοκληρωθεί, θα απομείνει κενή μονάχα η θέση του σέντερ, εκεί όπου ο Ελόνου είναι με το… ακουστικό στο χέρι. Μακάρι να έχουμε ευτυχή κατάληξη άμεσα στις δύο αυτές θέσεις.

Instagram

Facebook

BLOGGERS

Περισσότερα από Αρθρογραφία