Βρείτε μας!

ΑΕΚ

Τεράστιες εμπειρίες τα παιδιά της ΑΕΚ στη Βαρκελώνη!

Διαβάστε τη συνέντευξη του επικεφαλής της «AEK BC Academy- Dragan Sakota», Νάκη Μουρατίδη στην «ΩΡΑ των σπορ», για το διεθνές τουρνουά που συμμετείχαν οι Παμπαίδες της Βασίλισσας στην Ισπανία.

Πριν από έναν μήνα περίπου (02-05/01), η ομάδα των Παμπαίδων της ΑΕΚ, έλαβε μέρος σε διεθνές τουρνουά στη Βαρκελώνη και συγκεκριμένα στο «Ciutat D’ Esplugues». Εκεί, η Ένωση αντιμετώπισε πανίσχυρες ομάδες, όπως οι Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μανρέσα, αλλά και η διοργανώτρια, CB Nou Esplugues. Πρόκειται για ένα τουρνουά στο οποίο κατά το παρελθόν έχει αναδειχθεί MVP, ο Λούκα Ντόντσιτς, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το επίπεδο.

Στην εφημερίδα, «ΩΡΑ των σπορ» μίλησε ο Νάκης Μουρατίδης, που είναι ο επικεφαλής των προπονητών στην «ΑΕΚ BC Academy – Dragan Sakota» και μοιράστηκε τις πολύτιμες εμπειρίες που πήραν τα νέα παιδιά της Βασίλισσας. Μαζί του, στο εν λόγω τουρνουά, ήταν άλλοι τρεις προπονητές της ΑΕΚ και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Δημητρίου, Γιώργος Αρναουτάκης και Ανδρέας Γαβαλάς.

Στο ξεκίνημα, ο Μουρατίδης σχολίασε:

«Αρχικά να πούμε ότι είναι ένα διεθνές τουρνουά, που διοργανώνεται τα τελευταία 21 χρόνια. Κατά κύριο λόγο μετέχουν οι καλύτερες Ακαδημίες της Ισπανίας. Έρχονται προσκλήσεις και σε ομάδες εκτός Ισπανίας. Η πρόσκληση ήρθε μέσω εμού και του Γιώργου Νικολάου, που γνωρίζαμε κάποιους ανθρώπους, αλλά και λόγω της ιστορίας της ΑΕΚ. Είμαστε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε αυτό το τουρνουά.

Είχαμε και… συνδέσεις με παίκτες από το παρελθόν. Στη Μπαρτσελόνα έπαιζε ο Μιχάλης Κακιούζης, ενώ ο Νίκος Ζήσης αγωνιζόταν στη Μπανταλόνα πριν από έναν μήνα. Γνώριζαν και τον Νίκο Χατζή από παλιά ματς, κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Γνώριζαν όλοι επίσης και τον Ντράγκαν Σάκοτα και ως προπονητή και με βάση την καριέρα του».

Για τις εμπειρίες που κέρδισαν τα παιδιά της ΑΕΚ στο τουρνουά αυτό, ο Μουρατίδης επισήμανε: «Ήταν τόσο αγωνιστικές, όσο και εξωαγωνιστικές, οι εμπειρίες. Η οργάνωση θύμιζε ένα τουρνουά Ανδρών. Υπήρχαν στατιστικά σε κάθε περίοδο του παιχνιδιού, ξεχωριστά αποδυτήρια για κάθε ομάδα, με το σήμα της κάθε ομάδας στα αποδυτήρια.

Οι προπονητές των διοργανωτών, ήταν διαθέσιμοι να μας εξυπηρετήσουν για 24 ώρες τη μέρα, σε ότι χρειαστούμε. Το μόνο που είχαμε να ασχοληθούμε εμείς, ήταν το αγωνιστικό κομμάτι. Όλα τα άλλα, ήταν λυμένα. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Καμπ Νου, όπου έξω γίνονταν δραστηριότητες για τα παιδιά. Είδαμε το πώς προσεγγίζουν τα σπορ, ως σύλλογος, ανεξαρτήτως αθλήματος, για να κερδίσουν καινούριους φιλάθλους, με θεματικά πάρκα και με event που διοργάνωναν.

Κάποια τέτοια event, θα πρέπει να τα επισκεφτούν και άνθρωποι που ασχολούνται με το μάρκετινγκ στην Ελλάδα, γιατί θα πάρουν άπειρες ιδέες. Επίσης και η προσέγγιση που γινόταν στα παιδιά, ήταν επαγγελματικού τύπου. Ο κάθε MVP μετά από τα ματς έδινε συνέντευξη. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν κάτι πολύ δεδομένο. Πάντα είχαμε τα φαγητά μας. Ότι χρειαζόμασταν. Χωρίς καν να ασχοληθούμε εμείς».

Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, ο Μουρατίδης σχολίασε: «Σε αγωνιστικό επίπεδο, μας έκανε εντύπωση το πόσο διαφορετική προσέγγιση υπήρχε από τους Ισπανούς σε αυτές τις ηλικίες. Πόσο άρτια τεχνικά καταρτισμένα ήταν τα παιδιά. Όλοι οι αθλητές γνώριζαν αρκετά καλά, τα βασικά του αθλήματος. Αυτό που τους έκανε να ξεχωρίζουν έναντι των άλλων Ισπανών, ήταν η σωματοδομή τους, το ταλέντο και η αντίληψή τους.

Παίζουν όλες οι ισπανικές ομάδες, ένα στυλ που το έβλεπες παντού και αυτό χρησιμοποιούν και στις μικρές εθνικές. Δεν χρησιμοποιούν πολλά συστήματα, σουτάρουν όλοι, παίρνουν πρωτοβουλίες όλοι οι παίκτες και οι προπονητές παρεμβαίνουν μόνο σε λίγα πράγματα, την ώρα του αγώνα. Επίσης, μου έκανε εντύπωση ότι δεν παραπονιούνται στους διαιτητές. Έδιναν όλοι έμφαση στο παιχνίδι, μέσα από την τεχνική. Εδώ στην Ελλάδα αυτό λέμε, αλλά δεν σημαίνει ότι το εφαρμόζουμε κιόλας».

Επίσης, ο Μουρατίδης υπογράμμισε τα εξής: «Όλη αυτή η διαδικασία του τουρνουά, έκανε καλό, τόσο στους προπονητές, στις Ακαδημίες που κέρδισαν νέες εμπειρίες, αλλά και στους αθλητές μας, που προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα και είδαν το πώς είναι, να ανταγωνίζεσαι με πολλές ομάδες και πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου. Το ότι κάποιος παίκτης είναι από τους καλύτερους της Αττικής, έχει μεγάλη διαφορά στο πώς είναι στο εξωτερικό.

Επίσης, είδαμε πόσα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να βελτιώσουμε ως νοοτροπία, ως τρόπο προσέγγισης του αθλήματος και στο οργανωτικό των πραγμάτων, σε πιο επαγγελματικά πλαίσια. Δυστυχώς, αν δεν κάνουμε κάτι γρήγορα, η ψαλίδα με το εξωτερικό, θα ανοίξει παραπάνω. Πριν από 15 χρόνια ανταγωνιζόμασταν στα ίσα».

Τέλος, ο Νάκης Μουρατίδης, μίλησε και για το γεγονός ότι η ΑΕΚ ακόμα δεν έχει το δικό της, γήπεδο και αυτό δυσκολεύει την καθημερινότητα και στα τμήματα υποδομής: «Για μία ακόμα χρονιά, η ΑΕΚ δεν έχει το δικό της, γήπεδο, για να στεγάσει και τις υποδομές της. Ελπίζουμε σύντομα να αλλάξει αυτό, με το καινούριο γήπεδο. Παρόλα αυτά, οι υποδομές της ΑΕΚ είναι ανταγωνιστικές σε όλα τα επίπεδα. Αυτό οφείλεται κατά βάση και στους γονείς, που μας εμπιστεύονται και στους προπονητές, οι οποίοι κάνουν τεράστια δουλειά, με άνισους όρους, σε σχέση με τις άλλες ομάδες και στον διευθυντή υποδομών, τον κύριο Νικολάου, που ενστερνίζεται όλο αυτό το άγχος με τα γήπεδα και τους χώρους προπόνησης.

Παρόλα αυτά, εμείς ως ΑΕΚ δεν μένουμε μόνο στο να αγωνίζονται τα παιδιά, αλλά να κερδίζουν και άλλα πράγματα. Να κερδίζουν εμπειρίες από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, από το να είναι μέρος όλων αυτών των κοινωνικών εκδηλώσεων που κάνουμε, όπως οι υποτροφίες στους πρόσφυγες, τα γεύματα σε αστέγους τα Χριστούγεννα. Σε όλα αυτά, συμμετείχαν ενεργά και αθλητές της ομάδας. Θέλουμε να καταλάβουν τα παιδιά, ότι η ΑΕΚ δεν είναι μόνο το μπάσκετ, αλλά και κάτι παραπάνω. Στόχος είναι να βγάλουμε καλούς ενήλικες».

Instagram

Facebook

Περισσότερα από ΑΕΚ