
Τα πλέι-οφ του πρωταθλήματος της Basket League ξεκινούν και η Βασίλισσα οφείλει να είναι έτοιμη για τα πάντα.
Γράφει ο Γιάννης Σηφάκης
Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος δεν τελείωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ΑΕΚ. Με απολογισμό 19-7 και με ήττα-πισωγύρισμα στο Αλεξάνδρειο, το σύνολο του Σωτήρη Μανωλόπουλου δεν ευχαρίστησε τον φίλαθλο κόσμο.
Για ακόμη μια φορά, η ομάδα δεν είχε σταθερότητα και διάρκεια στην απόδοσή της, δίνοντας το δικαίωμα στον πεσμένο Άρη να πάρει νίκη ψυχολογίας και να «χωθεί» στην τετράδα αντί του μαχητικού ΠΑΟΚ, γλυτώνοντας έναν επιπλέον γύρο αγώνων. Απέναντι σε έναν Άρη των χιλίων προβλημάτων, με οικονομικά ζητήματα και τεράστια εσωστρέφεια, η ΑΕΚ έφυγε ηττημένη και ο «κακός μπελάς» δείχνει να συνεχίζεται.
Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές, από την αδιαφορία λόγω της βαθμολογικής θέσης της ομάδας μέχρι την προσπάθεια του προπονητή για αλλαγή συστημάτων. Όλα αυτά μπορούν να «κρύψουν» την μέτρια εμφάνιση που παρουσιάζει η ομάδα το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι σίγουρο πως δεν θα κάνουν καλό για τη συνέχεια.
Βέβαια, είναι δεδομένο πως άπαντες στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο ετοιμάζονται για τα σημαντικότερα παιχνίδια της χρονιάς, τα οποία θα κρίνουν και φανερώσουν -όπως μαρτυρά και ο τίτλος του άρθρου- την δουλειά όλων, τον τελευταίο χρόνο.
Είναι ορατή η προσπάθεια του Σωτήρη Μανωλόπουλου το τελευταίο διάστημα να βάλει τη δική του σφραγίδα στην ομάδα και καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της, αλλά οι επιλογές στο ρόστερ δεν είναι δικές του και ως ελαφρυντικό μπορεί να θεωρηθεί ότι λόγω των διορθωτικών κινήσεων, οι εμφανίσεις δεν είναι οι αναμενόμενες.
Το κυριότερο πρόβλημα της ΑΕΚ επί Ζντοβτς ήταν η έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου τις ημέρες που τα μακρινά σουτ δεν έμπαιναν, κάτι το οποίο ο νέος κόουτς προσπαθεί να διορθώσει. Συγκεκριμένα, στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό το παιχνίδι της Βασίλισσας στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη ρακέτα, βάζοντας δύσκολα στην άμυνα του αντιπάλου.
Μάλιστα, η ομάδα θα μπορούσε να πάρει την νίκη δύο φορές, τόσο στη λήξη της κανονικής διάρκειας, όσο και στη λήξη της πρώτης παράτασης, αλλά οι επιθετικές επιλογές των παικτών δεν ήταν οι ενδεδειγμένες και εν τέλει επήλθε η «τιμωρία» από τον ισχυρότερο.
Η αλλαγή στρατηγικής στο επιθετικό κομμάτι φαίνεται κι από τις κινήσεις αλλά και τα σενάρια για το ρόστερ της επόμενης σεζόν, όταν ο Μανωλόπουλος θα είναι ο «ανώτατος άρχοντας» και μοναδικός υπεύθυνος γι’ αυτό.
Κινήσεις όπως ο Μπάρλοου ή ο Θανάσης Αντετοκούνμπο φανερώνουν το κάτι διαφορετικό που θα επιχειρήσει ο προπονητής να προσδώσει στην ομάδα στο μέλλον. Συγχρόνως, θα γίνει προσπάθεια για παραμονή των κυριότερων μονάδων και των μεγάλων πρότζεκτ: Ούκιτς, Λαρεντζάκης, Μωραΐτης, Σκουλίδας, Άτιτς, Σάκοτα, Μαυροκεφαλίδης, Τσαλμπούρης, Ελόνου.
Επειδή όμως είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση, θα πρέπει να επανέλθουμε στην ίδια την πραγματικότητα…
Το επόμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας για τα δύσκολα παιχνίδια, ο κόουτς θα έχει την ευκαιρία να δείξει την δουλειά του και όλα τα στοιχεία που θέλει να περάσει στους παίκτες.
Η πρώτη κίνησή του είναι να βάλει σε καλούπι τον Ντίξον, έναν άναρχο και απρόβλεπτο στο παιχνίδι του παίκτη, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν δεν έδωσε το «παρών» στα δύσκολα. Μια τέτοια απόφαση εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο λόγω των χαρακτηριστικών του Αμερικανού-Γεωργιανού γκαρντ.
Ο Μάικλ Ντίξον από την αρχή της σεζόν φανέρωσε ότι ήθελε να έχει ελευθερία κινήσεων και επιλογών από τον προπονητή του, αφού προτιμάει την εκτέλεση από τη δημιουργία, κάτι που αποτυπώνεται και στα στατιστικά του σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.
Το αν θα πετύχει το σχέδιο του Μανωλόπουλου, θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Πάντως, ο Ντίξον στα μεγάλα παιχνίδια δεν ήταν ο παίκτης που περιμέναμε-θέλαμε όλοι μας. Μακάρι η «στροφή» που επιχειρεί το τεχνικό τιμ γι’ αυτόν να τον ενεργοποιήσει στις κρίσιμες στιγμές.
Η δεύτερη κίνηση του προπονητή της Βασίλισσας ήταν να αλλάξει τον τρόπο επίθεσης της ομάδας. Είναι γνωστό πλέον πως Ζντοβτς και Μανωλόπουλος έχουν διαφορετική προσέγγιση στον τομέα της επίθεσης, αφού ο μεν Σλοβένος βασίζεται στα μακρινά σουτ δίχως εναλλακτικό σχέδιο, ενώ ο δε Έλληνας προτιμάει το κλασικό σετ παιχνίδι, εκμεταλλευόμενος το ταλέντο των Μαυροκεφαλίδη και Μαυροειδή στους ψηλούς.
Η απόφαση αυτή τον δικαιώνει, καθώς η ΑΕΚ έχει περισσότερους «σίγουρους» πόντους μέσα από την ράκετα, την ίδια στιγμή που το τελευταίο διάστημα, Βασιλειάδης, Νιούλεϊ και Ντίξον καταστρέφουν τα ποσοστά τους στα σουτ τριών πόντων.
Η τρίτη κίνησή του είναι να φρεσκάρει την ομάδα ενόψει των πλέι-οφ. Στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό έγινε πολύ καλή διαχείριση χρόνου, αφού -σχεδόν- όλοι μοιράστηκαν τα αγωνιστικά λεπτά, με μοναδική εξαίρεση τον Ρόκο Ούκιτς, ο οποίος αποδείχθηκε βιονικός παίζοντας πάνω από 40 λεπτά, αλλά και μοιραίος παίρνοντας κακές αποφάσεις στα κρίσιμα σημεία.
Παράλληλα όμως, οι παίκτες-κλειδιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρυθμό εξαιτίας της διακοπής, οπότε απαιτείται ειδική διαχείριση προς όλους με σκοπό να εμφανιστούν κατάλληλα προετοιμασμένοι.
Στα επόμενα παιχνίδια κόντρα στο Ρέθυμνο ή τον Κολοσσό Ρόδου, τα μάτια μας θα είναι καρφωμένα επάνω στον Ντίξον, τον Βασιλειάδη και τον Μιλόσεβιτς. Ο πρώτος θα πρέπει να δείξει ότι έχει διάθεση να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του για το καλό της ομάδας, ο δεύτερος οφείλει επιτέλους να «ζεσταθεί» από την γραμμή των 6,75 και ο τρίτος θα προσπαθήσει να κλείσει το κεφάλαιο ΑΕΚ (όπως όλα δείχνουν) με καλές εμφανίσεις.
Και αφού με το καλό η ομάδα περάσει στην ημιτελική φάση, θα βρει στον δρόμο της τον Παναθηναϊκό. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, άπαντες γνωρίζουν ότι ο βαθμός ετοιμότητας θα πρέπει να είναι στο 100% προκειμένου να υπάρχει ένα ευτυχές αποτέλεσμα.
Στο χέρι της Βασίλισσας είναι να δικαιώσει τις προσδοκίες του κόσμου της, της διοίκησης αλλά και των ίδιων των πρωταγωνιστών στην ομάδα, που δουλεύουν συνεχώς για το καλύτερο…
ΥΓ: Κλεισμένος ο Μπάρλοου, κοντά σε συμφωνία οι Αντετοκούνμπο και Μήτρου-Λονγκ, «ματιές» σε Βουγιούκα και Μπράμο, ανανεώνουν Ούκιτς και Σάκοτα. Ουσιαστικές κινήσεις που θα χτίσουν βήμα-βήμα μια πιο δυνατή ΑΕΚ. Εφόσον ο Μανωλόπουλος αποδειχθεί σωστή επιλογή, του χρόνου θα δούμε μια άλλη ομάδα. Μάλλον καλύτερη!

