Βρείτε μας!

Αρθρογραφία

Οι κρίσιμες αποφάσεις του Μάκη Αγγελόπουλου

Ο Γιάννης Σηφάκης θυμάται όλες εκείνες τις φορές που ο Μάκης Αγγελόπουλος αναγκάστηκε να πάει «κόντρα στο ρεύμα» για το καλό της Βασίλισσας.

Ότι θα δημιουργούσε τέτοια αναστάτωση και μόνο το σενάριο πρόσληψης του Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο της Βασίλισσας, δύσκολα θα το φανταζόταν κάποιος, ή μάλλον για τους λόγους τους οποίος δημιουργήθηκε.

Κι όμως, η διοίκηση Αγγελόπουλου αποφάσισε να τηρήσει τη συμφωνία της με τον πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ και αδερφό γνωστού δημοσιογράφου-εκδότη και να ολοκληρώσει την πρόσληψή του για την επόμενη σεζόν.

Για ποιον λόγο όμως ο ηγέτης της μπασκετικής ΑΕΚ να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση και μάλιστα λίγο πριν την μετακίνηση της Βασίλισσας στο νέο της γήπεδο, για το οποίο οι προσδοκίες και οι απόψεις είναι διφορούμενες;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να δούμε την… μεγαλύτερη εικόνα και όχι αποσπασματικά την απόφαση της διοίκησης. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αναλύσουμε όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια και προκάλεσαν αντίστοιχες μουρμούρες.

Η πρώτη δύσκολη απόφαση της ΚΑΕ ήταν η επιλογή του νεοσύστατου -τότε- Basketball Champions League έναντι του Eurocup, το οποίο έδινε και εξακολουθεί να δίνει εισιτήριο για την Euroleague, εφόσον το κατακτήσει κανείς.

Οι αντιδράσεις ήταν πάμπολλες, κυρίως από φιλάθλους που ήθελαν την ομάδα άμεσα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ακόμη κι αν αυτό δεν μπορούσε να υποστηριχθεί.

Τελικώς, η Βασίλισσα επέλεξε την διοργάνωση της FIBA και την δεύτερη χρονιά συμμετοχής κατάφερε να φτάσει στο Final Four, να το διοργανώσει στο ΟΑΚΑ και να κατακτήσει το τρόπαιο, κλείνοντας το «μαγικό» 2018 με εξαιρετικό τρόπο.

Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη εάν η επιλογή της διοίκησης για το BCL δικαιώθηκε γιατί πρέπει να δούμε τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τα επόμενα χρόνια, όμως σε έναν βαθμό οι άνθρωποι της ομάδας νιώθουν χαρά και ικανοποίηση για όσα πέτυχαν.

Η δεύτερη δύσκολη απόφαση, η οποία ναι μεν υποστηρίχθηκε και εξακολουθεί να υποστηρίζεται από όλους αλλά ακόμη δεν έχει δώσει εμφανή αποτελέσματα, είναι η ανάπτυξη νέων παικτών και η δημιουργία της καλύτερης ακαδημίας μπάσκετ στη χώρα.

Η Βασίλισσα μέσα σε 3 χρόνια μάζεψε ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά στις μικρές ηλικίες και σε συνδυασμό με τις απαραίτητες συνεργασίες, πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για το πλούσιο ταλέντο το οποίο διαθέτει.

Βέβαια, για να μπορέσεις να έχεις απτά αποτελέσματα, θα πρέπει να αξιοποιήσεις τους νέους που έχουν συρρεύσει τα τελευταία χρόνια στις Υποδομές της ΑΕΚ, και σε αυτό ακριβώς το σημείο η Βασίλισσα παίρνει αρνητικό βαθμό.

Αυτό λοιπόν είναι το λάθος το οποίο εντοπίζει ο κόσμος της ομάδας και αφορά την διαχείριση των νέων παικτών τα προηγούμενα χρόνια. Η διοίκηση είναι υπεύθυνη προκειμένου να δώσει την σωστή κατεύθυνση στο θέμα αυτό.

Μία τρίτη δύσκολη απόφαση ήταν η επιλογή του Κλειστού των Άνω Λιοσίων για την επόμενη έδρα της Βασίλισσας. Ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε το τι θα γίνει στο νέο γήπεδο, όμως οι αντιδράσεις για την συγκεκριμένη δομή υπήρξαν έντονες.

Η διοίκηση από την πρώτη στιγμή είχε θέσει κάποιους βασικούς άξονες και ένας από αυτούς ήταν η μετακίνηση σε μία πραγματική έδρα, μακριά από το «κρύο» Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Από ‘κει και πέρα, υπήρξαν και άλλες μικρότερες δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες «πήρε πάνω της» η διοίκηση για θέματα που αφορούσαν τον αγωνιστικό σχεδιασμό ή τα πρόσωπα εντός κι εκτός ομάδας.

Για παράδειγμα, η αποχώρηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη το καλοκαίρι του 2016 εξαιτίας ενός τραυματισμού έφερε γκρίνια στον κόσμο αλλά αποδείχθηκε σωστή η απόφαση των προπονητών στο τέλος.

Επίσης, γκρίνια έφερε και η επιστροφή του Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο της Βασίλισσας μετά το αποτυχημένο πέρασμα του Σωτήρη Μανωλόπουλου, αλλά οι δύο κούπες αποκατέστησαν το όνομα του σπουδαίου κόουτς στη συνείδηση του κόσμου.

Υπήρξαν όμως και λάθη, κανείς δεν το ξεχνάει αυτό. Η επιλογή Μανωλόπουλου στον πάγκο της ομάδας, το πήγαινε-έλα παικτών το 2016 με την ΑΕΚ σχεδόν να εξαντλεί τον αριθμό επιτρεπόμενων μεταγραφών(!) κ.ά.

Το συμπέρασμα είναι πως ο χρόνος έκρινε πάντοτε τις επιλογές της διοίκησης και είναι και πάλι αυτός που θα κρίνει την μετακίνηση στο Κλειστό των Άνω Λιοσίων, την πρόσληψη Παπαθεοδώρου στον πάγκο της ομάδας και κάθε άλλη εύκολη ή δύσκολη απόφαση.

Είναι αυτονόητο πως οι φίλαθλοι θα πρέπει να έχουν απαιτήσεις από την ομάδα και την διοίκηση ώστε κάθε χρόνο να «ανεβαίνουμε» ολοένα και υψηλότερα. Όλα όμως στη βάση της λογικής.

Ο κόουτς Παπαθεοδώρου θα πρέπει να κριθεί με βάση τα αγωνιστικά κριτήρια, όπως κρίθηκαν και όλοι οι προηγούμενοι προπονητές της ΑΕΚ. Εξάλλου, τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τεθούν, ο νέος προπονητής θα τις δώσει στο παρκέ…

Instagram

Facebook

BLOGGERS

Περισσότερα από Αρθρογραφία