Βρείτε μας!

Αρθρογραφία

Οι αποφάσεις για το μέλλον της Βασίλισσας

Η χρονιά μπορεί να μην έκλεισε με τον ιδανικότερο τρόπο, αλλά το όνομα της ΑΕΚ ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη με τα δύο τρόπαια της νέας εποχής…

Άρθρο του Γιάννη Σηφάκη

Ποιος θα το έλεγε τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο μετά το κάκιστο ξεκίνημα της σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη, πως η Βασίλισσα θα νικούσε τους «αιωνίους» στο Κύπελλο και θα κατακτούσε την πιο αντρίκια κούπα των τελευταίων ετών.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά ότι θα έφτανε στον τελικό του Champions League, θα το φιλοξενούσε στην Αθήνα με βάση τα διεθνή κορυφαία πρότυπα και θα το κατακτούσε κιόλας. Όλοι μας θα τον περνούσαμε για τρελό.

Τελικά, η Βασίλισσα ήταν αυτή που μας τρέλανε και μας έστειλε στον ψυχίατρο, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά στη δύσκολη πορεία για διάκριση.

Κι όμως, η ΑΕΚ τα κατάφερε και με το παραπάνω, σε μία ονειρική χρονιά, σε μία ιστορική χρονιά, έχοντας μαζί την αύρα από το Έπος του 1968, όταν η ΑΕΚ νίκησε γιατί πολύ απλά δεν μπορούσε να χάσει…

Ο καιρός από τότε πέρασε, η αστερόσκονη αρχίζει να φεύγει σιγά-σιγά και μετά την ολοκλήρωση της σεζόν, η ομάδα πρέπει να ετοιμάζεται για τη νέα χρονιά από διαφορετική βάση.

Πρέπει να βρεθεί ο «εκλεκτός»

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνει η Βασίλισσα, είναι να βρει τον εκλεκτό για τον πάγκο της. Τον άνθρωπο δηλαδή που θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να επαναληφθούν οι ίδιες επιτυχίες και στο μέλλον.

Το θέμα του προπονητή είναι αυτό που ταλανίζει το τελευταίο διάστημα όλους όσοι ασχολούνται με την ΑΕΚ, κάτι απολύτως λογικό, αφού πλέον ο πήχης έχει ανέβει και οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Από αυτά τα λίγα που διαρρέονται, μαθαίνουμε πως ο Ντράγκαν Σάκοτα πολύ δύσκολα θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν στο τιμόνι της ομάδας. Θα αποχωρήσει όπως όλα δείχνουν ως νικητής, έχοντας καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμά του στην ιστορία του συλλόγου.

Ίσως να είναι καλύτερα έτσι, ίσως η αποχώρηση -η οποία ενδεχομένως να είναι και οριστική- από τους πάγκους να είναι η καλύτερη απόφαση για τον «Σάλε». Και θα γίνει τώρα ώστε όλοι μας να θυμόμαστε την προσφορά του.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, περιμένουμε τις νεότερες εξελίξεις στο θέμα του προπονητή, το οποίο θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Πρέπει να δοθεί βάρος στις Ακαδημίες

Είναι οξύμωρο το γεγονός να δίνονται τόσα χρήματα για την Ακαδημία της ΑΕΚ, κι όμως να μην βλέπουμε την κατάλληλη αξιοποίηση των ταλέντων που έχουν συγκεντρωθεί στην πρώτη ομάδα.

Παίκτες όπως ο Μωραΐτης, ο Άτιτς κι ο Σκουλίδας, οι κορυφαίοι της γενιάς τους στην Ευρώπη, είναι κάποιοι από τους πολλούς ταλαντούχους νεαρούς που έχουν κατακλύσει τις υποδομές της Βασίλισσας.

Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ενιαίο πλάνο αξιοποίησης και βελτίωσης των νέων, είτε αυτοί παραμείνουν στο ρόστερ της επόμενης σεζόν, είτε αποφασιστεί να δοθούν δανεικοί για να «πάρουν» παιχνίδια.

Με αυτή την τακτική, όσοι μείνουν στην ομάδα θα υπολογίζονται κανονικά από τον κόουτς, κι όσοι αποχωρήσουν με δανεισμό θα παρακολουθούνται στενά στα παιχνίδια που θα δώσουν. Το πλάνο αυτό θα σχεδιαστεί από τον προπονητή της ομάδας σε συνεννόηση με τους ανθρώπους της Ακαδημίας, ώστε να είναι σίγουροι για τα αποτελέσματα.

Είναι αμαρτία να υπάρχει τόσο ταλέντο στα «σπλάχνα» της ομάδας κι εμείς κάθε χρόνο να επιλέγουμε τις προσθαφαιρέσεις ξένων παικτών, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τρέχουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να βρούμε αντικαταστάτες.

Πρέπει να τεθούν οι στόχοι από την αρχή

Πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο καθορισμός των στόχων στην ομάδα, κάτι που βέβαια είναι ρευστό από την ώρα που η ΑΕΚ δεν μπορεί ακόμη να μπει με τη λογική του «φαβορί» σε καμία διοργάνωση που συμμετέχει.

Παρ’ όλα αυτά, θα είναι καλό να τεθούν οι πρώτοι στόχοι για τη νέα σεζόν, το στυλ μπάσκετ που θα έχει η ομάδα, η ταυτότητά της στο παρκέ και η συμμετοχή του κόσμου στα εντός έδρας ματς.

Αν για παράδειγμα η Βασίλισσα θεωρήσει ότι μία δεύτερη επιτυχημένη πορεία στην Ευρώπη είναι το βασικό ζητούμενο, αυτό αμέσως μειώνει αρκετά τις πιθανότητες για καλές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα.

Εάν από την άλλη, οι άνθρωποι της ομάδας θεωρήσουν πιο σημαντική την σταθερότητα και την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου, ίσως να δούμε την ομάδα να πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις στα περισσότερα ματς, αλλά στις κρίσιμες στιγμές να μην τα καταφέρνει.

Το σημαντικό δεν είναι να παρθεί η πιο εύκολη απόφαση, αλλά η πιο σωστή για το μέλλον της ΑΕΚ. Και όταν μιλάμε για «μέλλον», αμέσως μας έρχονται στο μυαλό οι νεαροί παίκτες που έχουν αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια.

Όταν αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τα δεδομένα ένα-ένα, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη άνεση. Προέχει το ζήτημα του προπονητή για να αρχίσει αμέσως ο σχεδιασμός της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Instagram

Facebook

BLOGGERS

Περισσότερα από Αρθρογραφία