
Ο Γιάννης Σηφάκης γράφει για τις δύο προσθήκες στο ρόστερ της Βασίλισσας, για το δυναμικό come-back που θα επιχειρήσει, αλλά και για τους στόχους του 2017.
Στα παιχνίδια με Σάσσαρι και Άρη, φάνηκε ξεκάθαρα πως η προσθήκη του Τσινεμέλου Ελόνου στην ομάδα ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε από την ΑΕΚ. Δηλαδή, ένας δυνατός σέντερ, ισορροπημένος σε άμυνα κι επίθεση, με έφεση στο ριμπάουντ και κάθετη κίνηση στο αντίπαλο καλάθι.
Η επιλογή Φόλκερ δεν έπιασε σε καμία περίπτωση, αφού η αμυντική συνεισφορά του Αμερικανού δεν μπορούσε να υπερκαλύψει τις ελλείψεις στον τομέα της επίθεσης. Πλέον, ο συνδυασμός Μαυροειδή-Ελόνου στους ψηλούς, μαζί με τους Τσαλμπούρη και Χαριτόπουλο, «κλειδώνουν» τη θέση 5 και επιτέλους υπάρχει μια αίσθηση πληρότητας.
Βέβαια, κανένας από τους συγκεκριμένους παίκτες δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στο επίπεδο το οποίο βρίσκεται η Βασίλισσα, αλλά με δεδομένη την ταλαιπωρία που πέρασε η ομάδα τα τελευταία χρόνια για να καλύψει την θέση, ο συγκεκριμένος συνδυασμός παικτών φαντάζει… όνειρο.
Έτσι, ο Ζντοβτς και οι συνεργάτες του θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν καλύτερα κάποιες επιθέσεις, για να εκμεταλλευτούν τα νέα στοιχεία που εισήλθαν στο ρόστερ. Ο Ελόνου μπορεί να αποδώσει τόσο στο πικ-εν-ρολ, όσο και στο ποστ παιχνίδι, βάζοντας πλάτη τον αντίπαλο.
Πέραν όμως του Νιγηριανού, η Βασίλισσα επέλεξε τον ΜακΓκραθ για τη θέση του αναπληρωματικού πόιντ-γκαρντ πίσω από τον Ούκιτς.
Από την ώρα που ο Ιβάνοβιτς δεν μοιάζει έτοιμος ακόμη να προσφέρει λύσεις στην ΑΕΚ, αποφασίστηκε να φύγει δανεικός μέχρι το καλοκαίρι και να επιστρέψει αργότερα με πιο ξεκάθαρο ρόλο.
Ο Ιρλανδός Ντόνι ΜακΓκραθ, ο οποίος πέρασε από την Ένωση το… μακρινό 2009, δείχνει να έχει ωριμάσει και λόγω της μεγάλης εμπειρίας του πια, να μπορεί να δώσει περισσότερες λύσεις στον άσο, αντί του ταλαντούχου αλλά άπειρου Μαυροβούνιου.
Σε αυτό το σημείο, η ΑΕΚ θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βάση: ο Ιβάνοβιτς πρέπει να παραμείνει στην ομάδα και στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς και να μην εξελιχθεί σε δεύτερο Σκραμπ. Να θυμίσουμε πως ο Καναδός ταλαντούχος γκαρντ επιλέχθηκε την σεζόν 2015-16 από τον Ντράγκαν Σάκοτα ως αναπληρωματικός κόμπο-γκαρντ, αλλά ποτέ του δεν έκανε τη διαφορά, στις ελάχιστες -βέβαια- ευκαιρίες που πήρε.
Όλα αυτά δείχνουν μια ομάδα που ψάχνεται και μια διοίκηση που επιχειρεί βελτιωτικές κινήσεις, αφήνοντας πίσω της τον περσινό τραγελαφικό σχεδιασμό, με τις συνεχείς αλλαγές και τα διαρκή «έλα εσύ-φύγε εσύ». Καλώς ή κακώς, η φύση του αθλήματος είναι έτσι που απαιτεί αντικαταστάσεις παικτών μέσα στη σεζόν, με τον κίνδυνο κατάρρευσης του οικογενειακού κλίματος στα αποδυτήρια.
Από ‘κει και πέρα, η Βασίλισσα δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη για νίκες και πειστικές εμφανίσεις, που θα δώσουν φτερά στους ίδιους τους παίκτες και δεν θα δώσει άλλα πατήματα σε μουρμούρες και εσωστρέφεια.
Η νίκη κόντρα στον Άρη στο Κλειστό του ΟΑΚΑ ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών που επιθυμούν στην ΑΕΚ και θα πρέπει να δουλέψουν ακόμη πιο σκληρά για να δικαιωθούν.
Η νίκη εναντίον της γερμανικής έκπληξης του FIBA Champions League, Λούντβιγκσμπουργκ, είναι επιβεβλημένη και είναι καθήκον όλων να δώσουν τη μάχη τους για το θετικό αποτέλεσμα… Οι παίκτες από το παρκέ, οι προπονητές από τον πάγκο, οι φίλαθλοι από τις εξέδρες.
Έπειτα, η Βασίλισσα θα πρέπει να πατάξει για ακόμη μια φορά τον Άρη, αλλά εκτός έδρας, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, εκεί όπου το σύνολο του Γιούρι Ζντοβτς οφείλει να δείξει πάθος και ένταση, για να πάρει την νίκη-πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης.
Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι το καλό πλασάρισμα στην επόμενη φάση της νεοσύστατης ευρωπαϊκής διοργάνωσης της FIBA, η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου και η τρίτη θέση του πρωταθλήματος στην κανονική διάρκειά του. Και δυστυχώς, όλοι αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να επιτευχθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, μιας και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε, το ματς του ημιτελικού για το Κύπελλο σχεδόν έφτασε και η πρώτη φάση στο Champions League τελειώνει.
Από την άλλη πλευρά, μια πιθανή ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα, γι’ αυτό κιόλας η συνέχεια θα κριθεί από τον βαθμό ετοιμότητας των νέων αποκτημάτων και από το πόσο καλά θα «κουμπώσουν» στο σύστημα του προπονητή. Ένας σταθερός Ελόνου, με συμμετοχή σε άμυνα κι επίθεση, κι ένας ουσιαστικός ΜακΓκραθ στα λεπτά που θα πάρει πίσω από τον τρελό-Ρόκο, θα κρίνουν τη συνέχεια του προγράμματος.
ΥΓ: Στο ποδόσφαιρο, το συνονθύλευμα που υπομένουμε να βλέπουμε κάθε τρεις ημέρες, έτσι όπως έχει εξελιχθεί πια το πρόγραμμα, δεν δίνει καμία χαρά στον μέσο φίλαθλο. Η ΑΕΚ δείχνει να είναι βαριά άρρωστη και μόνο μια ψύχραιμη και δυναμική αντιμετώπιση θα φέρει τις κινήσεις ουσίας για να γυρίσει η κατάσταση. Είτε με τον Μοράις στον πάγκο είτε χωρίς, είτε με τον Πέκχαρτ στην επίθεση είτε με τον Αλμέιδα, οι ίδιοι παίκτες θα είναι αυτοί που θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στο χορτάρι…

