Βρείτε μας!

Αρθρογραφία

Μέχρι τώρα, όλα βαίνουν καλώς!

Ο Γιάννης Σηφάκης γράφει για τις αλλαγές στο ρόστερ της Βασίλισσας, τους ρόλους των παικτών και τα «θέλω» του Σωτήρη Μανωλόπουλου ενόψει των επίσημων αναμετρήσεων.

Ο Σεπτέμβρης σιγά-σιγά μας αποχαιρετά, διώχνοντας μια και καλή το καλοκαίρι αλλά φέρνοντας πίσω την Βασίλισσα. Την Βασίλισσα με τις επίσημες υποχρεώσεις σε Ελλάδα κι Ευρώπη, την Βασίλισσα που δείχνει σιγά-σιγά να βρίσκει τον δρόμο της. Σε λιγότερο από έναν μήνα, παίκτες και προπονητής θα πρέπει να είναι έτοιμοι ώστε η ομάδα να μπορέσει να ανοίξει την σεζόν με επιτυχίες, καλό μπάσκετ και σταθερή απόδοση.

Ο κόουτς είχε την ευκαιρία για δέκα εικοσιτετράωρα να απομονώσει τους παίκτες στο Καρπενήσι για εντατική προπόνηση στους τομείς της φυσικής κατάστασης και της τακτικής. Παρότι είχε ελλείψεις, μπόρεσε να δουλέψει με την πλειοψηφία των παικτών δίχως περαιτέρω προβλήματα και βέβαια με όλους τους νεαρούς παίκτες, που αποτελούν και το σημαντικότερο πρότζεκτ.

Εκεί λοιπόν μάθαμε πως την εφετινή χρονιά, τόσο ο Μωραΐτης, όσο και ο Τσαλμπούρης θα έχουν περίοπτη θέση στο ροτέισον της ομάδας, πάντοτε με την φροντίδα και την προσοχή του τεχνικού τιμ, ώστε η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Σε αυτούς προστίθεται και ο Άτιτς, ο οποίος βέβαια θα περιορίζεται στα παιχνίδια της Ευρώπης, αλλά θα μπορέσει να δουλέψει κι εκείνος με την πρώτη ομάδα, δίχως να… μένει μόνο στις προπονήσεις.

Το ρόστερ, μετά και την προσθήκη του Μπάντζα Σι, μοιάζει γεμάτο, αφού σε όλες τις θέσεις υπάρχουν τρεις διαθέσιμες λύσεις, η καθεμία προσαρμοσμένη ανάλογα με τις συνθήκες κι ανάγκες του εκάστοτε αγώνα. Έτσι, γίνεται κατανοητό πως όλοι οι παίκτες θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της σεζόν, αφού η προώθηση των νέων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διαφορετικά.

Συγκεκριμένα, στη θέση «1» είναι λογικό πως το πρώτο διάστημα, θα βλέπουμε περισσότερο το δίδυμο Γκριν-Ξανθόπουλου, με τον Μωραΐτη να έχει έναν περιορισμένο ρόλο, ώστε να πάρει τις απαραίτητες ευθύνες πάνω του σταδιακά. Με τον καιρό, ο Δημήτρης Μωραΐτης θα βρει τον χώρο και τον χρόνο για να δείξει αυτά που έχει, με κύριο στόχο την ανάδειξή του σε βάθος διετίας. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Βασίλης Ξανθόπουλος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Στη θέση «2», πρώτη λύση θα είναι ο χαρισματικός Μάνι Χάρις, ο οποίος όμως δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Κίνας και θα απαιτηθεί ειδική διαχείριση στην χρησιμοποίησή του, ώστε να μην «σκάσει». Ως δεύτερη λύση θα θεωρείται το μεγαλύτερο κέρδος της περσινής σεζόν, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, του οποίοι οι εμφανίσεις και η εργατικότητα επιβραβεύτηκαν με την κλήση του στην Εθνική Ομάδα.

Στη θέση «3», ο παίκτης που έκλεψε την παράσταση την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο στην Basket League, Κέλσι Μπάρλοου, θα είναι πρώτος στη σειρά προτίμησης, δεύτερος ο νεοφερμένος Μπάντζα Σι, καλός αμυντικός και θεαματικός παίκτης, ενώ τρίτος θα έρχεται ο Έντιν Άτιτς, ένα από τα πιο ταλαντούχα -και πιο αδικημένα- ταλέντα που διαθέτει η Βασίλισσα.

Στη θέση «4», οι Τζέιμς και Σάκοτα θα μοιράζονται τον χρόνο ανάλογα με την τακτική που θα θέλει να εφαρμόσει ο προπονητής, ενώ έναν πολύ περιορισμένο ρόλο -αντίστοιχο με αυτόν που είχε πέρυσι ο Χαριτόπουλος- θα έχει ο Μιχάλης Καμπερίδης, ο οποίος με την περσινή του σταθερή σεζόν στο Ρέθυμνο, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά για να βρεθεί εφέτος στο ρόστερ και να δώσει βάθος στη συγκεκριμένη θέση.

Τέλος, στη θέση «5», υπάρχουν οι λύσεις των Μαυροειδή, Ελόνου και Τσαλμπούρη, με τους δύο πρώτους να είναι οι βασικοί πυλώνες και τον τρίτο να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, που θα κρίνει την επιτυχία του εφετινού σχεδιασμού στις θέσεις των ψηλών.

Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα και συνάμα πολυτέλεια στον σχεδιασμό από πλευράς Μανωλόπουλου, είναι πως η πλειοψηφία των παικτών του ρόστερ μπορεί να δώσει λύσεις σε περισσότερες από μία θέσεις. Μωραΐτης και Γκριν μπορούν να αποδώσουν στις θέσεις «1» και «2», οι Χάρις, Μπάρλοου και Άτιτς στις θέσεις «2» και «3», ο Σι και ο Τζέιμς στις θέσεις «3» και «4» και ο Τσαλμπούρης στις δύο θέσεις των ψηλών, «4» και «5».

Το γεγονός αυτό προσδίδει άνεση στο τεχνικό τιμ να μπορεί εύκολα να προσαρμόσει τα πλάνα του και να βρει τον ιδανικό συνδυασμό παικτών, απέναντι στις άμυνες των αντιπάλων.

Από ‘κει και πέρα, ο κόουτς βλέπει πως ο «κανόνας» του ενός αθλητικού παίκτη ανά θέση υλοποιείται και βάζει την δική του σφραγίδα και φιλοσοφία στην ομάδα. Με έφεση στην ταχύτητα, την υπομονή στην επίθεση και την σκληρή άμυνα, η Βασίλισσα θέλει να παρουσιαστεί ανώτερη και πιο θεαματική σε σχέση με πέρυσι, δίχως να απολέσει τα περσινά καλά στοιχεία που διέθετε (π.χ. μακρινό σουτ Σάκοτα, ποστ παιχνίδι Μαυροειδή, σκληρή άμυνα Λαρεντζάκη κλπ).

Όσο περνάει ο καιρός και τα φιλικά θα φανερώνουν ολοένα και περισσότερο την δουλειά που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα, θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ανοικτά και με μεγαλύτερη σιγουριά για το «ταβάνι» του εφετινού συνόλου. Τα δύο νικηφόρα τουρνουά σε Βέλγιο και Γερμανία, σε συνδυασμό με την φιλική νίκη επί της ΤΣΚΚΑ, φέρνουν τα πρώτα χαμόγελα στους ανθρώπους της Βασίλισσας, όμως ακόμη υπάρχει δρόμος…

Στόχος είναι να μπορέσει η ομάδα από την αρχή της σεζόν κιόλας, να παρουσιαστεί πανέτοιμη και να μπει από νωρίς στα βαθιά, σε Κύπελλο, πρωτάθλημα και Ευρώπη. Επειδή «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται», η ΑΕΚ από το πρώτο κιόλας διάστημα θα κυνηγήσει με λύσσα τους στόχους της. Σύντομα, μετά την ολοκλήρωση των φιλικών, θα έχουμε την πλήρη εικόνα της ομάδας!

Instagram

Facebook

BLOGGERS

Περισσότερα από Αρθρογραφία