Βρείτε μας!

Αρθρογραφία

Κάθε (νέα) αρχή και δύσκολη

Μία νέα σελίδα στη σύγχρονη εποχή της Βασίλισσας είναι έτοιμη να γραφτεί, μετά την απομάκρυνση του Σωτήρη Μανωλόπουλου από την τεχνική ηγεσία της. Το διαζύγιο μάλλον άργησε, αλλά επιβεβαίωσε τις φωνές όσων θεωρούσαν το πείραμα Μανωλόπουλου λάθος.

Γράφει ο Γιάννης Σηφάκης

Η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε πριν από το κλείσιμο της περσινής σεζόν να δώσει τα «κλειδιά» στον μέχρι πρότινος βοηθό προπονητή και να τον κάνει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε υψηλό επίπεδο, ως πρώτος προπονητής.

Ξεκάθαρα, ο πρώην (πλέον) τεχνικός της ΑΕΚ δεν έπεισε με τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις στο παρκέ και η απομάκρυνσή του ήταν μάλλον θέμα χρόνου. Οι ήττες σε Γερμανία και Λαύριο, αλλά και ο τρόπος που προήλθαν, έκαναν την απόλυση επιτακτική ανάγκη.

Η προώθηση των νεαρών -που έγινε σημαία του τεχνικού τιμ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας- δεν ήρθε, η σκληρή άμυνα δεν εμφανίστηκε σε κανένα ματς και το διαζύγιο ερχόταν όλο και πιο κοντά, όσο περνούσε ο καιρός.

Βέβαια, η χρονιά ξεκίνησε με τελείως διαφορετικό τρόπο. Από τις καλές εμφανίσεις στα φιλικά προετοιμασίας, όπου η ομάδα παρέμεινε αήττητη σε όλα τα παιχνίδια, μέχρι και τον στόχο για συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κι όμως, λίγους μήνες αργότερα, τέτοιες σκέψεις ακούγονται σαν ανέκδοτο, μπροστά σε αυτά που (δεν) έχει καταφέρει η ΑΕΚ.

Παρατηρούμε μεγάλη ανισορροπία στο ρόστερ, κακή επιλογή προσώπων και ρόλων, κάτι που «χαλάει» το κλίμα στην ομάδα. Για παράδειγμα, δεν είναι λογικό να βλέπουμε τον Ξανθόπουλο ως βασική λύση στη θέση «1», καθώς αποκτήθηκε για να βρει χώρο ο εξαιρετικά ταλαντούχος Μωραΐτης.

Όπως επίσης δεν είναι λογικό να ξοδεύουμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι προς αναζήτηση παίκτη διαφοράς στη θέση «3» και να καταλήγουμε στον Μπάντζα Σι, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να σταθεί ως τελευταία λύση στο ροτέισον μίας ομάδας αυτού του επιπέδου.

Δυστυχώς, λοιπόν, έγιναν μπόλικα λάθη στην κατάρτιση και διαχείριση του ρόστερ από τον κόουτς Μανωλόπουλο και τους συνεργάτες του, κάτι που επηρέασε και τον κόσμο της ομάδας. Εξάλλου, αυτή η ΑΕΚ σε απωθεί να ασχοληθείς σοβαρά μαζί της.

Η Βασίλισσα είναι σε κρίση και χρειάζεται ένα μεγάλο σοκ, μήπως και μπορέσει να συνέλθει. Η αλλαγή προπονητή είναι μία σωστή απόφαση και συνεισφέρει στην αλλαγή κλίματος που επιχειρείται τα τελευταία 24ωρα από την ΚΑΕ.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να δούμε άμεσα αλλαγές στα πρόσωπα, καλύτερη προσέγγιση στους αγώνες και ένα ορθότερο αμυντικό και επιθετικό πλάνο. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να φέρει ο νέος προπονητής που θα αναλάβει τα ηνία στον πάγκο της Βασίλισσας.

Το νέο ξεκίνημα θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε να μην χαθεί χρόνος για τη συνέχεια. Τίποτα δεν έχει τελειώσει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το έργο θα είναι εύκολο. Ειδικά όταν το πρόγραμμα αρχίζει να δυσκολεύει επικίνδυνα.

Στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, οι αναμετρήσεις δεν έχουν την ίδια δυσκολία που είχαν στον πρώτο γύρο, αλλά πλέον έχουν μία έννοια… τελικού, αφού κάθε ήττα θα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στον αποκλεισμό.

Στο πρωτάθλημα, τα εύκολα ματς πέρασαν, οι ήττες αμαύρωσαν το πρόσωπό μας και μπροστά στις απαιτητικές αναμετρήσεις που ακολουθούν, μοιάζουμε ήδη χαμένοι. Με τέτοια ψυχολογία, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια!

Από την άλλη πλευρά, το ρόστερ δεν είναι τόσο κακό όσο εμφανίζεται στα παρκέ της Ευρώπης από το φθινόπωρο και μετά. Υπάρχουν παίκτες με εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, με πολύ ταλέντο και μπόλικη διάθεση.

Η δυσκολία εντοπίζεται στη διαχείριση του υλικού, όπου τυχόν αντικαταστάσεις παικτών θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά, θα πρέπει να υπάρχει ειδική φροντίδα για τους μικρούς και επιτέλους να δούμε ελκυστικό μπάσκετ, που θα φέρει σιγά-σιγά τον κόσμο στις κερκίδες.

Μακάρι να δούμε καλύτερο μπάσκετ στο άμεσο μέλλον, κι ας μην έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρωτίστως, θα πρέπει να υπάρξει η χάραξη ενός μοντέλου που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα και θα αφορά την ανάπτυξη των ταλέντων.

Όλα τα άλλα, θα βρεθούν με τον καιρό. Η ίδια η Βασίλισσα είναι εκείνη που θα ορίσει την τύχη της. Στα χέρια της είναι…

Instagram

Facebook

BLOGGERS

Περισσότερα από Αρθρογραφία