
Ο Γιάννης Σηφάκης κρίνει τις έως τώρα κινήσεις της Βασίλισσας στην ελληνική αγορά, ενώ επισημαίνει τα χαρακτηριστικά των ξένων παικτών που θα αποκτηθούν.
Μπορεί το μυαλό μας να… ξέφυγε ελαφρώς το τελευταίο διάστημα με τις διακοπές, τις πολλαπλές κάλπες και τις προετοιμασίες των ομάδων στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, όμως οι εξελίξεις τρέχουν κανονικά και στον μπασκετικό, εκεί όπου η Βασίλισσα κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει πράξη τις εξαγγελίες για ενίσχυση του ελληνικού κορμού.
Γκίκας, Τολιόπουλος και Κακλαμανάκης θα είναι για τα επόμενα χρόνια παίκτες της ΑΕΚ, σε μία κομβική χρονιά για τον σχεδιασμό της ομάδας, μιας και οι Έλληνες παίκτες θα έχουν μεγαλύτερες «αρμοδιότητες» κι όχι απλώς έναν συμπληρωματικό ρόλο, όπως πολλάκις είδαμε με τον Ιταλό Λούκα Μπάνκι στο τιμόνι της.
Η Βασίλισσα κατάφερε να αποσπάσει τις υπογραφές ίσως των καλύτερων Ελλήνων παικτών με περιθώρια ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποκτήσει, έχοντας εκδηλώσει από τις πρώτες ώρες κιόλας πρόσληψης του Ηλία Παπαθεοδώρου την πρόθεση να το πράξει. Και βλέπουμε μία έντονη επιμονή στο πλάνο ελληνοποίησης, το οποίο πρέπει να υπηρετήσει η ΑΕΚ την εφετινή σεζόν.
Έτσι λοιπόν, ο Γκίκας αντικατέστησε τον Ξανθόπουλο στη θέση «1», ο Κακλαμανάκης αντικατέστησε τον Καββαδά στη θέση «5», ενώ ο Τολιόπουλος αποχώρησε από τον Άρη για να δώσει βάθος στον πάγκο της Βασίλισσας ως πέμπτη λύση στα γκαρντ. Αντίστοιχο δρομολόγιο ενδέχεται να κάνει και ο Μποχωρίδης, σε περίπτωση που ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης βρει ικανοποιητική πρόταση και αποχωρήσει.
Βλέπουμε την ΑΕΚ να αποκτά μεγαλύτερη ισορροπία στο ρόστερ αφού δεδομένα και οι τρεις προσθήκες έγιναν για να μοιραστεί καλύτερα ο χρόνος συμμετοχής ανάμεσα στους παίκτες και να μην βλέπουμε τα περσινά φαινόμενα σφικτού ροτέισον και προβλέψιμων κινήσεων από τον προπονητή.
Στο κύμα ελληνοποίησης υπήρξαν και οι… παράπλευρες απώλειες αφού η συμφωνία με τον Πάρις Λι «έσπασε» και πλέον ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θα έχει την άνεση και ελευθερία επιλογής του εκλεκτού άσου για την νέα σεζόν. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν πως Γκίκας και Λι έχουν αρκετά κοινά στοιχεία στο παιχνίδι τους και πως η Βασίλισσα θα έπρεπε να κινηθεί για γκαρντ διαφορετικών χαρακτηριστικών.
Από τη μία, το σκεπτικό αυτό έχει λογική αφού πρέπει να υπάρχει πλουραλισμός και παίκτες που να εξυπηρετούν διαφορετικά στυλ μπάσκετ, αποφεύγοντας το μονοδιάστατο παιχνίδι. Από την άλλη όμως, η ποιότητα του Λι θα έφερνε έναν άλλο «αέρα» στη νευραλγική θέση «1» και πλέον θα πρέπει να βρεθεί αξιόπιστος γκαρντ που θα κάνει η διαφορά.
Αντίστοιχοι παίκτες θα πρέπει να αναζητηθούν και για τις θέσεις «2», «4» και «5», όπου η ομάδα αυτή τη στιγμή έχει μόνο Έλληνες παίκτες και της λείπει το ξένο στοιχείο. Κι εκεί υπάρχει η ελευθερία επιλογής στον προπονητή, αφού δεν δεσμεύεται κανείς με συμβόλαιο ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία.
Οι μόνες ανανεώσεις παικτών που ήθελαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ ήταν αυτές του Μασιούλις και του Σαντ-Ρος, ίσως οι δύο καλύτεροι παίκτες της Βασίλισσας την περσινή σεζόν, μαζί και με τον Βινς Χάντερ. Ο τελευταίος μπορεί να μην ήθελε να παραμείνει αφού θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως οι άλλοι δύο θα παραμείνουν καθώς λεπτομέρειες απομένουν για να επισημοποιηθούν οι συμφωνίες.
Στη θέση «1», είναι λογικό πως ο νέος προπονητής θα θελήσει έναν παίκτη που θα ηγηθεί και στις δύο πλευρές του παρκέ, με αξιόπιστο σουτ και σπουδαία οργανωτική ικανότητα. Ένα ολοκληρωμένο πλέι-μέικερ με λίγα λόγια, κάτι το οποίο έχουμε δει με όλες τις ομάδες του. Μόλις ολοκληρωθούν οι κινήσεις εντός Ελλάδος, θα δοθεί έμφαση στον παίκτη που θα αναλάβει την οργάνωση την επόμενη χρονιά.
Στη θέση «2», στόχος είναι να αποκτηθεί παίκτης με καλό μακρινό σουτ, με σταθερότητα στο σκοράρισμα και δίχως τον φόβο της ευθύνης ή της πρωτοβουλίας. Θυμίζω πως ο Γιορκ ήρθε με καλές περγαμηνές στο κλείσιμο της περσινής σεζόν και με αυτόν ακριβώς τον ρόλο αλλά δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες, ούτε να δείξει έστω ένα κομμάτι από αυτά που προσέφερε στην γερμανική Μπαϊρόιτ και έγινε γνωστός και στη χώρα μας.
Στις θέσεις των ψηλών, ένα τεσσάρι και ένα πεντάρι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της φροντ-λάιν, αντικαθιστώντας τους Χάντερ και Τζέιμς οι οποίοι δεν συνεχίζουν τη νέα σεζόν. Είναι λογικό πως η αθλητικότητα θα είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή των δύο παικτών προκειμένου να φέρουν το κάτι «διαφορετικό» που θέλει και ο ίδιος ο προπονητής.
Το πιο σημαντικό όμως θα είναι η συνοχή της ομάδας. Ειδικά την περασμένη χρονιά ο κόουτς Μπάνκι είχε δώσει ιδιαίτερο βάρος στον συγκεκριμένο τομέα και είναι αλήθεια πως η ΑΕΚ είχε πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια, κάτι που την βοήθησε σε αρκετές στιγμές να ξεπεράσει ήττες, τραυματισμούς και γκρίνιες.
Ήταν… κατατοπιστική η δήλωση του Ηλία Παπαθεοδώρου στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο ΟΑΚΑ όταν και ανακοινώθηκε επισήμως από τον ίδιο τον Μάκη Αγγελόπουλο, ότι στην ομάδα θα βρίσκονται μόνον όσοι θέλουν να βρίσκονται, κάτι που θα εξετάζεται συχνά-πυκνά προκειμένου να καταλάβουν όλοι το πού βρίσκονται.
Και είναι επίσης αλήθεια ότι η ομάδα θα χρειαστεί μπόλικη στήριξη από τον κόσμο της το επόμενο διάστημα, εξαιτίας και των ριζικών αλλαγών στο ρόστερ της. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, η ελληνοποίηση δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα από την πρώτη ημέρα, ειδικά όταν στο κάδρο βρίσκεται και η αξιοποίηση των νέων παικτών.
Απαιτείται χρόνος και υπομονή προκειμένου να «δέσουν» τα διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο σύνολο, το οποίο θα έχει ως βάση τους Έλληνες και ως… έξτρα πινελιές τους ξένους που θα επιλεγούν.
Ίσως αυτό να χρειαζόταν η Βασίλισσα τα προηγούμενα χρόνια ώστε τώρα να είχε ήδη έναν έτοιμο κορμό Ελλήνων παικτών και ανεπτυγμένους τους παίκτες των Ακαδημιών. Ένα πλάνο που βασίζεται στο ελληνικό στοιχείο.

