Βρείτε μας!

Αρθρογραφία

Η ΑΕΚ θα πληρώσει πανάκριβα τα λάθη στον σχεδιασμό της

Εκτός από την πλήρως αποτυχημένη σεζόν που πρέπει να διαχειριστεί, η Βασίλισσα πρέπει να λύσει μία σειρά από θέματα προκειμένου να επέλθει η κανονικότητα.

Γράφει ο Γιάννης Σηφάκης

Η χρονιά μπορεί να τελείωσε, τα αποτελέσματα των λανθασμένων αποφάσεων όμως τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια και δεν τιμούν καθόλου τις προσπάθειες των ανθρώπων της ΑΕΚ. Ιστορίες για οφειλές, μπαν και εσωτερικά ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα μόνο εμπόδια μπορούν να βάλουν στην συνέχεια. Και μπορεί η επόμενη ημέρα να μοιάζει εξαιρετικά αβέβαιη δίχως ενεργά συμβόλαια παικτών και προπονητών, όμως πρωτίστως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει… επόμενη ημέρα.

Τα λάθη που έγιναν τον τελευταίο χρόνο είναι πολλά, τα ανοίγματα της ομάδας για να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο και να κατακτήσει τίτλους ακόμη περισσότερα και κάπως έτσι φτάσαμε να αμφιβάλλουμε εάν η Βασίλισσα θα μπορέσει την επόμενη χρονιά να αγωνιστεί στην Basket League. Μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να ειπωθεί πριν λίγα χρόνια ότι η ΑΕΚ του Μάκη Αγγελόπουλου θα πάλευε για την επιβίωσή της, κι όμως πλέον είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με αυτή την ιδέα.

Γιατί όσα λάθη κι αν έγιναν από προπονητές, παίκτες, τζένεραλ μάνατζερ και συνεργάτες, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον έναν. Κι αυτός ο ένας θα αναγκαστεί να λύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά είναι η αλήθεια. Και δυστυχώς αυτή η κατάσταση δίνει πάτημα στα γνωστά γραφικά… τυπάκια να ειρωνεύονται όλα όσα έχει καταφέρει να πετύχει ο Μάκης Αγγελόπουλος, με πολύ κόπο, ιδρώτα και χρήμα. Ποτέ δεν θα ξεχάσει κανείς μας ότι εκείνος βγήκε μπροστά πριν λίγα χρόνια και έριξε φως στο σκοτάδι που είχε δημιουργηθεί.

Ξεκινώντας από το μηδέν και με αλλεπάλληλες συναντήσεις σε καφετέριες και… φαγάδικα, έστησε μία ομάδα από την αρχή, διεύρυνε το brand name της ομάδας στον μπασκετικό χάρτη, διακρίθηκε, κατέκτησε τίτλους και -το σημαντικότερο- έβαλε το μπάσκετ ξανά στη ζωή του ΑΕΚτζή. Κανείς λοιπόν δεν πρόκειται να διαγράψει όσα πέτυχε, αλλά βεβαίως θα πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς τα παραπτώματα.

Πολλές φορές λέμε ότι πρέπει να πάμε παρακάτω, να αφήσουμε πίσω μας τα λάθη και να πορευτούμε ευθεία. Ίσως όμως για πρώτη φορά θα μας κάνει καλό να κοιτάξουμε πίσω, να δούμε ενδελεχώς τα λάθη, να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα μεγάλα σφάλματα που αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειές μας.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, είναι δεδομένο ότι η φιλοξενία του Final 8 του Σεπτέμβρη στην Αθήνα θα μπορούσε να έχει οφέλη για την ΑΕΚ μόνο με κατάκτηση του τροπαίου. Η συγκεκριμένη αποτυχία είναι λογικό ότι επηρέασε αρνητικά και κλόνισε την ομάδα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά το χρηματικό έπαθλο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε «φτιάξει» όλη την χρονιά κι όχι να γίνεται αγώνας δρόμου για να μπορέσει η Βασίλισσα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν.

Επίσης, ο αποκλεισμός από το Κύπελλο (παρά τα όσα περίεργα έγιναν στο Λαύριο) ήταν ένα δεύτερο δυνατό χτύπημα, αφού μία ενδεχόμενη κατάκτηση θα είχε τονώσει το ηθικό της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ θα είχε την ευκαιρία να προχωρήσει στην διοργάνωση και αρκετές πιθανότητες προκειμένου να υπερασπιστεί τον περσινό τίτλο της.

Το τρίτο χτύπημα ήταν και το πιο δυνατό, αφού ο αποκλεισμός στην φάση των 16 του BCL απέναντι στις θεωρητικά πιο εύκολες ομάδες που θα μπορούσε να τις δώσει η κληρωτίδα όχι μόνο πλήγωσε την ομάδα, αλλά επί της ουσίας ράγισε και το γυαλί ανάμεσα στη διοίκηση και τον τότε προπονητή, Ηλία Παπαθεοδώρου. Το διαζύγιο των δύο πλευρών δεν άργησε και ο Βαγγέλης Αγγέλου παρά την συμπαθητική προσπάθεια που έκανε στα πλέι-οφ, δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω.

Η απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα έδωσε την αίσθηση-ψευδαίσθηση ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να συμμετάσχει με ευκολία στους τελικούς του πρωταθλήματος, ειδικά μετά και την περσινή εντυπωσιακή πορεία της ομάδας σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Ποιος δεν φανταζόταν την ομάδα να συνεχίζει από εκεί που το άφησε πέρυσι; Κι όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Η… ζαριά της Βασίλισσας για κατακτήσεις τροπαίων και διακρίσεις την εφετινή σεζόν είχε τεράστιο ρίσκο και εν τέλει το στοίχημα χάθηκε. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα διότι αντίστοιχα στοιχήματα θα τεθούν και στο μέλλον. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η ύπαρξη της ομάδας. Ο Μάκης Αγγελόπουλος είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια ότι δεν έχει πολλές γνώσεις γύρω από το μπάσκετ και τον τιμά η δήλωση αυτή. Ελπίζουμε όλοι πάντως να έχει καταφέρει να μάθει κάποια πράγματα.

Instagram

Facebook

Περισσότερα από Αρθρογραφία