Βρείτε μας!

Αρθρογραφία

Αυτό δεν ήταν ΑΕΚ

Η ημιτελική φάση τελείωσε, η Βασίλισσα γνώρισε την πιο βαριά ήττα της στη νέα εποχή και η επόμενη πορεία θα πρέπει να χαραχθεί προσεκτικά.

Γράφει ο Γιάννης Σηφάκης

Κανένας από εμάς να μην περίμενε αυτή την σκληρή ήττα από τον Παναθηναϊκό το απόγευμα της Δευτέρας, ίσως την πιο σκληρή από την ημέρα της αναγέννησης της Βασίλισσας.

Μια ήττα που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση την αγωνιστική εικόνα των δύο ομάδων το τελευταίο διάστημα. Ειδικά από την ώρα που η ίδια η ΑΕΚ κατάφερε να κάμψει τον Παναθηναϊκό μια εβδομάδα πριν και μάλιστα πήγε να κάνει τη ζημιά, αλλά στο τρίτο παιχνίδι της σειράς ο «γηπεδούχος» Παναθηναϊκός πήρε έξυπνα την νίκη.

Πώς λοιπόν φτάσαμε στο σημείο της απόλυτης καταστροφολογίας και ισοπέδωσης; Μάλλον τα πράγματα είναι κάπως πολύπλοκα…

Μια τέτοια νίκη δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες

Ένα από τα ζητούμενα της εφετινής σεζόν, ήταν να καταφέρει η ομάδα να κάνει κάποια βήματα μπροστά σε σχέση με πέρυσι. Και μπορούμε να πούμε πως σε πολλούς τομείς το κατάφερε. Αυτό μπορεί να αποτυπωθεί και από τα ίδια τα αποτελέσματα, και από την πορεία και θέση σε όλες τις διοργανώσεις που έλαβε μέρος, και από το ίδιο το σύνολο παικτών.

Αυτό που… έλειπε περισσότερο ήταν η νίκη ψυχολογίας κόντρα σε έναν από τους δύο αιώνιους. Μια νίκη που θα έδειχνε ότι μπορούν να ηττηθούν εντός συνόρων και πως υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα εναντίον τους. Μια νίκη που θα αποδείκνυε την δουλειά όλων το τελευταίο διάστημα και θα ήταν καρπός όλων των κόπων των τελευταίων λίγων ετών, της νέας εποχής.

Η συγκεκριμένη νίκη, λοιπόν, ήρθε πριν μια εβδομάδα και ίσως να δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που θα θέλαμε κι εμείς οι ίδιοι. Κι όλα αυτά έγιναν λόγω της δίψας που υπάρχει στην ομάδα για άμεση επιστροφή στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ – εκεί που δεδομένα ανήκει η Βασίλισσα.

Προφανώς η νίκη δεν ήταν αναμενόμενη, ασχέτως εάν μια μειοψηφία το πίστευε και το ήθελε πολύ. Ενδεχομένως αυτή η νίκη, μαζί με τα όποια ψυχολογικά οφέλη, να έφερε και μια αφέλεια (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) η οποία να στοίχησε στην ΑΕΚ.

Αποδεικνύεται, έτσι, ότι μια νίκη απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία, από την ώρα που δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα. Από την άλλη, δεν σημαίνει πως η νίκη αυτή ήταν χωρίς ουσία, αφού ήταν κάτι που το ζητούσε ο κόσμος και ίσως να έκανε και τον Παναθηναϊκό (ίσως και τον Ολυμπιακό) να σκεφτεί πως οι ισορροπίες στο μπάσκετ αλλάζουν.

Το πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων μεταβάλλεται εξαιτίας της Βασίλισσας και πλέον το χάσμα δεν μοιάζει και τόσο μεγάλο. Όλα αυτά τουλάχιστον, με βάση τα τρία πρώτα ματς της ημιτελικής φάσης. Μέχρι δηλαδή το σημείο που η ΑΕΚ έδειχνε ικανή να αποκλείσει και πετάξει εκτός διεκδίκησης τίτλου ένα από τα δυνατότερα μπασκετικά μεγαθήρια της Ευρώπης.

Η επιστροφή στην κακιά συνήθεια

Η οδυνηρή ήττα από τον Παναθηναϊκό, ειδικά με τον τρόπο που ήρθε, έδειξε για ακόμη μια φορά σημάδια σήψης μέσα στην ομάδα και η εσωστρέφεια γιγαντώθηκε σε τεράστιο βαθμό. Ήταν μια επιστροφή στην πραγματικότητα ή ένα ατυχές γεγονός που θα ξεχαστεί γρήγορα;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Βασίλισσα, εκτός από τους ανθρώπους που «τρέχουν» καθημερινά για την ομάδα. Θα πρέπει να δούμε την αντίδραση των παικτών στα τελευταία (ανούσια) ματς για την τρίτη θέση και τις κινήσεις της διοίκησης μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Η ήττα δεν ήταν σε καμία περίπτωση πισωγύρισμα, αφού έτσι κι αλλιώς η ΑΕΚ δεν διεκδικούσε το τρόπαιο, ούτε είχε να το υπερασπιστεί. Πήγαινε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κόντρα σε μια από τις δυνατότερες ομάδες της Ευρώπης, η οποία το τελευταίο διάστημα δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Η ήττα όμως ήταν μια μεγάλη σφαλιάρα και ένα μεγάλο μάθημα το οποίο θα πρέπει να αποτελεί διδαχή για την Βασίλισσα και για κάθε ομάδα που έχει τους ίδιους στόχους. Ότι δηλαδή δεν αρκεί απλώς μια νίκη για να έρθουν καλύτερες ημέρες, αλλά η διαχείριση της νίκης αυτής.

Από τη μια πλευρά, η νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό μπορεί να θεωρηθεί κατόρθωμα, δεδομένης της διαφοράς ποιότητας στο ρόστερ των δύο ομάδων και των αντικειμενικών συνθηκών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, το παραπάνω «κατόρθωμα» για να έχει και διάρκεια, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά από το τεχνικό τιμ και τους ίδιους τους παίκτες, ώστε μια τέτοια νίκη να μην θεωρείται η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να πάψει μια τέτοια νίκη να θεωρείται κατόρθωμα και πλέον να «βαπτίζεται» ως καθήκον, ιδιαίτερα από την ώρα που στόχος της ΑΕΚ είναι να φτάσει ή και ξεπεράσει τους δύο αιώνιους που πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια.

Ζητούμενο η σωστή διαχείριση

Η ουσία και αυτό που θα πρέπει να κυνηγήσει η ομάδα στη συνέχεια, είναι η σωστή διαχείριση και το σωστό χτίσιμο της επόμενης σεζόν. Και σε αυτό, κύριο λόγο θα έχει ο κόουτς μαζί με τους άμεσους συνεργάτες του.

Η σεζόν σε περίπου τρεις εβδομάδες (ίσως και νωρίτερα) θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση πίσω της. Οι στόχοι που είχαν τεθεί από την αρχή της σεζόν δεν επετεύχθησαν αλλά η ομάδα μπόρεσε να κάνει μικρά βήματα προόδου.

Είναι δεδομένο πως από την επόμενη σεζόν κιόλας, θα επιχειρηθεί να υπάρξει νέος καθορισμός στόχων αλλά και κατάλληλη ενίσχυση στην ομάδα, ώστε να έρθει η ζητούμενη επιτυχία.

Ήδη από τα τελευταία παιχνίδια, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έδειξε τον τρόπο με τον όποιο θέλει την ομάδα να επιτίθεται και να αμύνεται, με έφεση στο παιχνίδι ρακέτας αλλά και την ταχύτητα-αθλητικότητα στο παρκέ.

Το σημερινό ρόστερ μπορεί να μην προσφέρει τις κατάλληλες επιλογές στον προπονητή για να εφαρμόσει τις τακτικές του, αλλά είναι σίγουρο πως εφόσον έχει το «πράσινο φως» το καλοκαίρι, θα αλλάξει η εικόνα της ομάδας. Ελπίζουμε όλοι προς το καλύτερο…

ΥΓ: Ο κόσμος ήταν για ακόμη μια φορά «απών». Τα περίπου 1.500 εισιτήρια στον τέταρτο ημιτελικό έδειξαν την ελλιπή στήριξη του κόσμου για ακόμη μια φορά. Είναι λογικό πως εάν υπήρχε ένα πιο «ζεστό» σπιτικό για τη Βασίλισσα και βέβαια η ομάδα συμμετείχε στην Ευρωλίγκα, ο κόσμος θα ήταν περισσότερος – τουλάχιστον έτσι προστάζει η λογική. Πάντως ο κόσμος θέλει να δει περισσότερα, από την ώρα που δεν έχει περάσει και λίγα. Είναι ευκαιρία για την Βασίλισσα, από του χρόνου κιόλας, να στήσει μια ακόμα καλύτερη ομάδα και να προσελκύσει τους πιστούς της!

Instagram

Facebook

BLOGGERS

Περισσότερα από Αρθρογραφία