
Ο Γιάννης Σηφάκης καταγράφει τις «παγίδες» για τη νέα σεζόν, το πλάνο του Ιταλού κόουτς και όλα εκείνα που περιμένουμε να δούμε στο παρκέ…
Ακόμη μία προετοιμασία για τη Βασίλισσα, ακόμη μία σειρά φιλικών που θα μάθουμε μόνο το τελικό σκορ του αγώνα δίχως άλλες πληροφορίες (όπως συνηθίζεται εξάλλου), ακόμη ένα επίπονο και κουραστικό (αλλά άκρως απαραίτητο) πρόγραμμα γυμναστικής για τους παίκτες.
Η Βασίλισσα έχει καταφτάσει στη Σερβία εδώ και αρκετά 24ωρα και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, υπό την επίβλεψη του Λούκα Μπάνκι και των συνεργατών του. Εκεί όπου η ομάδα της νέας σεζόν χτίζεται και «μοντάρεται» με βάση το πλάνο του Ιταλού προπονητή.
Δυστυχώς, ο παράγοντας της τύχης δεν ήταν με το μέρος της ΑΕΚ και συγκεκριμένα με τον Βασίλη Καββαδά, ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει με θεραπεία τον τραυματισμό που του προέκυψε. Το ίδιο ταξίδι με προορισμό την Αθήνα έκανε και ο Σαντ-Ρος, ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα και το δικό του πρόβλημα.
Με τις δύο αυτές ελλείψεις λοιπόν, συν την απουσία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη ο οποίος προπονείται με την Εθνική Ομάδα, συνεχίζει να δουλεύει καθημερινά το τεχνικό τιμ. Στόχος είναι η ετοιμότητα της ομάδας τον Οκτώβρη, όταν ξεκινούν και οι επίσημες υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και Ευρώπη.
Να σημειωθεί πως το Διηπειρωτικό Κύπελλο δεν θα διεξαχθεί εφέτος, τουλάχιστον με τις συγκεχυμένες πληροφορίες που διαρρέονται δεξιά και αριστερά. Ενδεχομένως να δούμε κάποια στιγμή (ίσως μέσα στον χειμώνα) ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στα ποδοσφαιρικά πρότυπα, όπου θα αγωνίζονται οι πρωταθλήτριες ομάδες από Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική. Ακόμη πάντως επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει, παρά μόνο ψίθυροι από πλευράς FIBA…
Με την ΑΕΚ στη Σερβία λοιπόν και τον κόσμο της σε όλη την Ευρώπη να ανυπομονεί να τη δει ξανά στα παρκέ, η Βασίλισσα προετοιμάζεται για τη δύσκολη σεζόν, έχοντας τους τίτλους της Κυπελλούχου Ελλάδος αλλά και της Πρωταθλήτριας Ευρώπης που πρέπει να υπερασπιστεί.
Βέβαια, κανείς δεν ζητάει το «back-to-back» και περισσότερα τρόπαια, είναι αυτονόητο πως η περσινή ονειρική χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί εκ νέου. Παρ’ όλα αυτά, ζητείται η σταθερότητα στο παιχνίδι, η σωστή μελέτη του αντιπάλου και ένα δεμένο σύνολο, με ενιαίο πλάνο και άρτια εφαρμογή της τακτικής.
Αυτά ψάχνει και πρέπει να τα βρει η ομάδα ώστε να κάνει το βήμα παραπάνω, δουλεύοντας παράλληλα με τα νέα παιδιά που έχει παραμελήσει εδώ και χρόνια. Είναι υπεραπαραίτητο να δώσει κι εκεί μεγάλη βαρύτητα, μιας και είναι ακατανόητο να επενδύει τόσα χρήματα για Ακαδημίες και Υποδομές και να μην στηρίζει τα ταλέντα που έχουν συγκεντρωθεί.
Βέβαια, η αξιοποίηση των νέων είναι η κορυφή του παγόβουνου…
Ο Λούκα Μπάνκι θα πρέπει να πρωτίστως να αξιοποιήσει σωστά τα πρόσωπα που διάλεξε για να στελεχώσει το ρόστερ και να δώσει τις λύσεις στα όποια αγωνιστικά ζητήματα προκύψουν.
Για παράδειγμα, η έλλειψη ενός καθαρόαιμου σουτέρ είναι ένα ζήτημα που θα κληθεί να λύσει ο προπονητής της Βασίλισσας. Όλοι θυμόμαστε πως την περσινή χρονιά η ΑΕΚ «πονούσε» πάρα πολύ στο περιφερειακό σουτ έως την στιγμή που αποκτήθηκε ο Κέβιν Πάντερ. Εφέτος την λύση θα πρέπει να την δώσει ο Γιαννόπουλος (γι’ αυτό άλλωστε αποκτήθηκε), με παράλληλη συνεισφορά κι από τους Γκρίφιν και Ράταν-Μέις.
Ακόμη ένα παράδειγμα είναι η έλλειψη ενός ψηλού σέντερ. Πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε με το δίδυμο Ελόνου-Μαυροειδή και λίγο αργότερα προστέθηκε και ο Καββαδάς, όμως υπήρξε αντικατάσταση του πρώτου με τον Βίνς Χάντερ. Εφέτος το ρόστερ κόντυνε κι άλλο και θα έχει ενδιαφέρον η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας απέναντι στα βαριά-ψηλά κορμιά των αντιπάλων.
Αντιθέτως, αυτό που σίγουρα λύθηκε την εφετινή σεζόν είναι η οργάνωση. Η περσινή χρονιά είχε ξεκινήσει με Γκριν και Ξανθόπουλο, δίχως άλλον γκαρντ ως εναλλακτική (ο Μωραΐτης χρησιμοποιήθηκε απειροελάχιστα). Ακόμη και ο ερχομός του Πάντερ δεν βοήθησε σε αυτόν τον τομέα (ήταν το μοναδικό αρνητικό στοιχείο στο παιχνίδι του).
Εφέτος η σεζόν θα ξεκινήσει με Γκρίφιν, Ράταν-Μέις και Ξανθόπουλο, ενώ στο κάδρο υπάρχει και ο Σαντ-Ρος, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει σε κατέβασμα και οργάνωση, κάτι που έκανε αρκετά συχνά με τη φανέλα της Νίμπουργκ.
Κάπως έτσι θα δούμε την ΑΕΚ να παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο. Με ευέλικτα σχήματα, παίκτες που να μπορούν να παίξουν σε 2 και 3 θέσεις και σχετική ελευθερία κινήσεων στην επίθεση. Αυτή εξάλλου είναι και η προσέγγιση του Λούκα Μπάνκι στην προπονητική του καριέρα, με ιδιαίτερη φροντίδα πάντοτε στο κομμάτι της τακτικής.
Γι’ αυτό κιόλας είναι πιθανό να δούμε τον Μασιούλις στη θέση «4» όταν θα θέλουμε να χαμηλώσουμε το σχήμα, ή να τον δούμε στη θέση «3» με παράλληλη προώθηση του Σαντ-Ρος στη θέση «2» όταν θα θέλουμε να το ψηλώσουμε.
Από ‘κει και πέρα, ασφαλή συμπεράσματα θα βγάλουμε το επόμενο διάστημα στα δυνατά φιλικά που έρχονται, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τα πρώτα επίσημα ματς για να καταλάβουμε πλήρως την αγωνιστική ταυτότητα που θα δώσει ο Ιταλός κόουτς στο σύνολο.
Αυτό που περιμένουμε να δούμε, είναι η ουσιαστική βελτίωση του ρόστερ σε όλους τους τομείς. Περιμένουμε καλύτερο πρόσωπο στην άμυνα, καλύτερο στην επίθεση, μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των παικτών στην κυκλοφορία της μπάλας και περισσότερο θέαμα.
Η αθλητικότητα υπάρχει, το ταλέντο για ακόμη μία χρονιά είναι μπόλικο, τα «βαριά» ονόματα δεν λείπουν, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν σωστά για ένα όμορφο αποτέλεσμα.

