Βρείτε μας!

Αρθρογραφία

Αστείο να μιλάμε για συνοχή και χημεία όταν τα πάντα είναι καινούργια

Η σεζόν ξεκινάει κι επισήμως σε έναν μήνα από τώρα, οι ανακοινώσεις με παίκτες είναι καθημερινό φαινόμενο και η κανονικότητα επιστρέφει στην Βασίλισσα, η οποία την βρίσκει στο νέο Παλάτι της στα Άνω Λιόσια.

Γράφει ο Γιάννης Σηφάκης

Παρ’ όλα αυτά, η ΑΕΚ δεν θα ξεκινήσει την νέα της χρονιά από πλεονεκτική θέση, αφού η περασμένη σεζόν πήγε πολύ άσχημα και δικαίως οι άνθρωποι της Βασίλισσας θα θελήσουν να ξεχάσουν και διαγράψουν οριστικά τα όσα έγιναν πέρυσι.

Από τον χαμένο τελικό του BCL στην Αθήνα και τους πρόωρους αποκλεισμούς από κάθε διοργάνωση, μέχρι τα άσχημα αποτελέσματα και τα προβλήματα (ιατρικά, αγωνιστικά και οικονομικά) που προέκυψαν. Δεν είναι λοιπόν σε καμία περίπτωση εύκολο για μία μεγάλη ομάδα να ξεκινάει τα πάντα από το μηδέν, έχοντας ένα μεγάλο «πρέπει» από πάνω της.

Η νέα σεζόν θα βρει την Βασίλισσα στο νέο της γήπεδο, στο Παλάτι των Άνω Λιοσίων, εκεί όπου θα στεγαστούν τα όνειρα και οι στόχοι των επόμενων πολλών χρόνων. Μία δέσμευση από την διοίκηση και προσωπικά τον Μάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε δεσμευτεί για την δημιουργία ενός… σπιτικού, πιο ζεστού και φιλόξενου από το αχανές και κρύο ΟΑΚΑ.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα το αγωνιστικό και όπως φαίνεται, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Η ταλαιπωρημένη οικονομικά ΑΕΚ του περασμένου Μαΐου δείχνει πλέον να τακτοποιείται, να κλείνει εκκρεμότητες και να είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα, ξεκινώντας τα πάντα και πάλι από την αρχή.

Αλλαγή φιλοσοφίας

Η εφετινή έκδοση της Βασίλισσας μετατρέπεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ. Ο νέος προπονητής Στέφανος Δέδας έχει ήδη δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θέλει να ακολουθήσει η ομάδα που χτίζει και τα μεταγραφικά «θέλω» του έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το μπάτζετ σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται υψηλό, ειδικά μετά τις συνεχείς υπερβάσεις των τελευταίων δύο ετών, που απέφεραν μόλις ένα Κύπελλο Ελλάδος και έναν χαμένο τελικό BCL. Το πλάνο με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στην άκρη του πάγκου δεν δικαίωσε τον πρόεδρο της Βασίλισσας, κάτι που επισφραγίστηκε με την απομάκρυνση του πρώτου.

Η φιλοσοφία άλλαξε μετά και την περσινή κάκιστη χρονιά σε Ελλάδα και Ευρώπη και πλέον περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα στο παρκέ. Μέχρι όμως να συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχουν αρκετοί παράμετροι…

Απαιτείται χρόνος

Πρωτίστως, η ΑΕΚ θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να μπορέσει να «δέσει» και να βρει την απαιτούμενη συνοχή. Όταν τα πάντα είναι καινούργια σε μία ομάδα (από παίκτες και προπονητές, έως γυμναστές και… εγκαταστάσεις), είναι λογικό ότι τίποτα δεν θα κερδηθεί από τον πρώτο μήνα.

Είναι, λοιπόν, αστείο να γίνεται λόγος για χημεία στην ομάδα, ειδικά τόσο νωρίς. Σαφώς και ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η Βασίλισσα να ενσωματώσει όλα τα στοιχεία στο παιχνίδι της και να παίζει ως ενιαίο σύνολο, ως μονάδα. Γι’ αυτό κιόλας ο Στέφανος Δέδας θα χρειαστεί μεγάλη πίστωση χρόνου από την διοίκηση της ΚΑΕ.

Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι βιαστικό να γίνεται αναφορά στην συνοχή του συνόλου, όταν τα ζητούμενα αυτή τη στιγμή είναι διαφορετικά. Άλλες είναι οι προτεραιότητες της ΑΕΚ και πάνω σε αυτές πρέπει να επικεντρωθεί.

Η διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, η σωστή προετοιμασία της ομάδας για τη νέα σεζόν και η ολοκλήρωση των εργασιών στο Κλειστό των Άνω Λιοσίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της λίστας των ανθρώπων της Βασίλισσας. Εάν δεν λυθούν τα ζητήματα αυτά, δεν θα μπορούμε μετά να μιλάμε για τίποτε άλλο.

Νέα κατεύθυνση

Στο κομμάτι της στελέχωσης και των μεταγραφικών κινήσεων, η ΑΕΚ κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αφού άλλαξε όλους τους παίκτες του ρόστερ (εκτός του Δημήτρη Μαυροειδή που αποτελεί τελευταία λύση) και τους αντικατέστησε με βάση τις επιθυμίες του νέου κόουτς.

Είναι γνωστό το αγωνιστικό προφίλ των ομάδων του Στέφανου Δέδα και η ΑΕΚ της νέας σεζόν δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ευέλικτα σχήματα, πολύ παιχνίδι από την περιφέρεια, undersize πεντάρια με δυνατότητα να κινηθούν μακριά από το αντίπαλο καλάθι.

Το εφετινό ρόστερ έχει στηθεί ακριβώς πάνω στα χαρακτηριστικά των ομάδων που θέλει να προπονεί ο κόουτς. Υπάρχει αρκετή ποιότητα στην περιφέρεια, αφού οι Κολόμ, Ανγκόλα, Βαουλέτ και Χάρις μπορούν να κάνουν την διαφορά, ενώ οι Κόνιαρης και Παππάς, εφόσον είναι υγιείς, είναι ικανοί να δώσουν πολύτιμες λύσεις.

Ο Ανδρέας Πετρόπουλος είναι έξτρα λύση στις θέσεις «2» και «3», ενώ ο Φλιώνης θα βοηθάει στο κατέβασμα και μοίρασμα της μπάλας στη θέση «1». Οκτώ παίκτες στο σύνολο οι οποίοι μπορούν εύκολα να φέρουν εις πέρας την αποστολή που θα τους θέσει ο Στέφανος Δέδας.

Στις θέσεις των ψηλών, η ΑΕΚ φαίνεται να έχει κενά. Στο «4», αποκτήθηκαν οι Γέλοβατς και Γκρίφιν, οι οποίοι μπορούν να επιτεθούν κατά βάση με πρόσωπο, ενώ έχουν και το πλεονέκτημα του μακρινού σουτ. Και οι δύο τους εξυπηρετούν το πλάνο του προπονητή, αφού μπορούν να αγωνιστούν και στη θέση «5» σε χαμηλό σχήμα.

Στο «5», ο Μπόγρης είναι ο μοναδικός καθαρόαιμος σέντερ του ρόστερ, ενώ ως έξτρα λύση θα λογίζεται και ο Μαυροειδής. Στο κάδρο υπάρχει ο Παναγιώτης Φιλιππάκος, για τον οποίο υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά και θα πρέπει να δούμε στη συνέχεια εάν μπορεί να προσφέρει – προορίζεται και για τις δύο θέσεις των ψηλών.

Υπάρχουν ενστάσεις

Δεν λείπουν όμως και οι φωνές σχετικά με τις αποχωρήσεις που υπήρξαν, αφού η ΑΕΚ έδειξε σαν να ήθελε να… ξεφορτωθεί όλη την περσινή ομάδα, η οποία -είναι η αλήθεια- δεν τα πήγε καθόλου καλά. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δημήτρης Μωραΐτης, ο οποίος για χρόνια αποτελούσε το λαμπρό παράδειγμα του παιδομαζώματος της Βασίλισσας και για τον οποίο δαπανήθηκαν πολλά λεφτά πριν χρόνια για να αποκτηθεί από τον Πανιώνιο.

Και δικαίως τίθεται το ερώτημα εάν ο Μωραΐτης χωρούσε στην νέα ΑΕΚ του Στέφανου Δέδα. Εξάλλου, πέρυσι ανταποκρίθηκε καλά ως τρίτη λύση στα γκαρντ και μάλιστα βγήκε και μπροστά όταν χρειάστηκε να αγωνιστεί εξαιτίας των πολλών απουσιών. Με λίγα λόγια, πόσο καλύτερος θεωρείται ο Φλιώνης σε σχέση με τον Μωραΐτη, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα την ομάδα και έχει μπόλικο ταλέντο;

Η μόνη εξήγηση είναι ότι ο κόουτς Δέδας προτιμάει έναν καθαρόαιμο πλέι-μέικερ ως τρίτη λύση στη θέση «1», όπως ο Φλιώνης, σε σχέση με έναν γκαρντ που δεν έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά οργανωτή, όπως ο Μωραΐτης. Και πάλι όμως, όλα αυτά πρέπει να αποδειχθούν στο παρκέ…

Άλλη περίπτωση είναι ο Λίνος Χρυσικόπουλος, ένας από τους λίγους Έλληνες φόργουορντ που μπορούν να σταθούν στο επίπεδο της ΑΕΚ. Ειδικά τώρα που η Βασίλισσα μοιάζει αποδυναμωμένη στις θέσεις των ψηλών, ένας έμπειρος και ταλαντούχος παίκτης όπως ο Χρυσικόπουλος θα μπορούσε να δώσει λύσεις.

Πρέπει να προβληματίσει

Από την άλλη, θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι η περσινή ομάδα που διαφημίστηκε ως η καλύτερη των τελευταίων χρόνων (δικαίως έως έναν βαθμό), στηρίχθηκε ως επί των πλείστων σε παίκτες που δεν αξιοποίησαν την παρουσία τους σε ένα κλαμπ όπως η ΑΕΚ. Και αυτό φαίνεται από τους επόμενους προορισμούς της καριέρας τους.

Πέραν των παικτών σε προχωρημένη μπασκετικά ηλικία (ήδη ο Ζήσης αποσύρθηκε), οι υπόλοιποι κατέληξαν σε ομάδες όπως το Περιστέρι, ο Προμηθέας, ο ΠΑΟΚ και ο… Ιωνικός. Μόνο ο Μέικον εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με την Βασίλισσα υπογράφοντας στον Παναθηναϊκό. Κανείς άλλος δεν μπόρεσε να βρει κάτι καλύτερο.

Ίσως αυτό να λέει και πολλά για την περσινή παρουσία πολλών παικτών στην ΑΕΚ…

Θα κριθεί αυστηρά

Πάντως, το εφετινό οικοδόμημα θα κριθεί όταν έρθει η ώρα και θα κριθεί αυστηρά, αφού η λάμψη του νέου γηπέδου και ο αέρας αλλαγής που πνέει δεν αφήνουν περιθώρια για λάθη. Στον αντίποδα, ο νέος προπονητής θα χρειαστεί χρόνο αφού όλα πλέον είναι καινούργια στην Βασίλισσα και θα πρέπει να βρεθούν από την αρχή οι νέες σταθερές μέσα στην ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν πρώτα και μετά θα υπάρξει χώρος και χρόνος για περαιτέρω ανάλυση στα αγωνιστικά ζητήματα. Το ρόστερ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, μόνο τα τυπικά απομένουν για να ανακοινωθούν και οι τελευταίες προσθήκες, ενώ θα πρέπει να βρεθεί οριστική λύση στα οικονομικά προβλήματα που ανέκυψαν τους προηγούμενους μήνες.

Αυτό που περιμένουμε όλοι μας, είναι να επισκεφτούμε το νέο Κλειστό στα Άνω Λιόσια και να βρεθούμε μετά από καιρό στις εξέδρες για να στηρίξουμε εμπράκτως τη Βασίλισσα. Ο λαός της ΑΕΚ θα (πρέπει να) είναι εκεί!

Κλικ για σχολιασμό

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Instagram

Facebook

Περισσότερα από Αρθρογραφία